dinsdag 10 november 2009, 13:04

51. Webloggen (teaser)

“Dus.”
“Laten we ons ding doen met de jaren nul!”
“Helemaal vet! Maar wat dan?”
“Iets met een vossenjacht of zo? Dat we mensen een lijst geven van typische jaren nul-spullen zoals de Senseo, een geel Lance Armstrongbandje, een roze Hummer, die ze dan vóór 31 december moeten verzamelen.”
“Leuk idee frient, maar wat dán. Staat er ineens zo’n vieze Hummer voor je deur en alles. Bestwel irri. Bovendien: vossejacht? Is dat niet mega jaren dertig?”
“Ik hoor je. Een scheurkalender dan misschien?”
“Jawoor! Dode-bomen-media! Kun je iets nóg jaren tachtigers bedenken?”
“Een protestsong dan? Of een collage? Een CD-rom?
“Kansloos, we gaan dus echwel een weblog op de rails zetten.”
“Een níeuw weblog… in november 2009?”
“Lekker belangrijk. Het weblog is hét expressiemiddel van de jaren nul. Iedereen en z’n moeder begon een weblog, schreef twee crisis geformuleerde persoonlijke ontboezemingen die niemand las en hield er toen weer mee op. En voor de doorzetters met enig talent was het weblog een springplank voor een boek-deal, een journalistieke carrière, hoogleraarschap of de omroepvoorzitterij. En meteen daarna werd webloggen geïnstitutionaliseerd; politici bloggen, steden bloggen, slijters bloggen, kranten bloggen, culturele instellingen bloggen. Bloggen was het centrum van de vage cirkel internetverschijnselen die we Web 2.0 zijn gaan noemen. Kortom: in de jaren tachtig zat iedereen in een bandje; in de jaren negentig deed iedereen vormgeving en in de jaren nul was het bloggen. Ik zeg: doen.”
“Zohee. Het klinkt alsof je al bent begonnen. Doe jij even een weblog in elkaar knallen.”
“Zekerrrr. Overmorgen beginnen we echt. Daarna dagdagelijks naar de mensen toe.”
“Helemaal toppie!”
“Dus.”

Deel via Twitter of Facebook

3 reacties

10 november 2009

Ik vind een roze Hummer veel koeler dan een weblog.


10 november 2009
Adrianus

Webloggen… sja… nou, ja… mijn leven beinvloed… behalve dat ik constant die dingen moet opzetten…eigenlijk niet meer of minder dan andere tijddodend vermaak.

Het is denk ik wel een goede uitlaatklep voor de toekomstige (of in het geval van ‘the zeroes’ (waarom staat die er niet tussen, ik gok nl dat het straks zo genoemd gaat worden, analoog aan the twenties, fifties, sixties en seventies, maar alleen als er genoeg gebeurd is anders zo roemloos ten onder als the zeroes van vorige eeuw) de gewezen) midlife-crisis-er.

Als ik naar hieronder kijk zie ik wel een item dat mijn leven meer beinvloed heeft, captcha’s en het breken ervan (je kunt bij re-captcha alleen het goed leesbare woord invullen en rommel voor de andere…beetje lullig, maar de bots vreten het al)

Met de weblogs is namelijk de ‘oorlog’ tussen spammers en elke uitbater van voornoemd weblog losgebarsten.

Populaire blogs hebben behoorlijke kosten om spambots (en recentelijk captcha-breaker companies uit o.a. India) tegen te gaan.

Wat ik zo mooi vind, en wat mijn leven in dit laatste jaar van de zeroes zo beinvloed heeft is die prachtige oorlog in dat kleine hoekje van alle grote sites.

Want het heeft een mooie filosofische weerslag; Hoe bepaal je wat een mens een mens maakt?

Turing-test goes 2.0!


13 november 2009
annewiel

Ha fijn lijstjes! en laten we de baby-blog niet vergeten ; ) Wij zijn twee jaar topscoorder bij het zoeken naar ‘rode billen’ op google geweest….